Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

Bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olmayı temel ilke olarak seçen Tübitak Birleşik iletişim ve Mesajlaşma alanında Microsoft Exchange 2007’yi tercih etti.
TÜBİTAK, toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir vizyonu benimseyen bir kurumdur. Akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri desteklemek, ulusal öncelikler doğrultusunda Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışması yürüten Ar-Ge enstitülerini işletme işlevlerinin yanı sıra, ülkemizin Bilim ve Teknoloji politikalarını belirlemekte ve toplumun her kesiminde bu farkındalığı artırmak üzere kitaplar ve dergiler yayınlamakta, bilim insanlarının yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetleri burs ve ödüller ile desteklemekte, üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve sanayimizin projelerini fonlayarak, ülkemizin rekabet gücünün artırılması için önemli görevleri üslenip gerçekleştirmektedir.
Proje öncesi durum
Tübitak MAM, mesajlaşma altyapısını merkezi BT deparmanına ait olan e-posta sunucuları üzerinden sağlamaktaydı. Bu durum MAM BT yöneticilerinin, kendi e-posta sistemleri üzerindeki kontrolünü zorlaştırmaktaydı. Ayrıca e-posta sistemlerinin cluster desteğinin olmayışı hizmet kesintilerine neden olmakta e-posta kullanımını zorlaştırmakta, verimliliği düşürmekteydi.
Çözüm ve kullanılan ürünler
Tüm bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için, Tübitak MAM kendi e-posta sunucu altyapısını kurmaya karar verdi. Bu amaçla, Microsoft Exchange 2007 sunucu yazılımının, cluster yapısında kurulması uygun görüldü. Proje öncesinde, mevcut Windows 2003 Server - Active Directory dizin teknolojisi, Windows
Server 2008 - Active Directory teknolojisine yükseltildi. Exchange Sunucuda ise, hem
e-posta veritabanını tutan ‘Mailbox Sunucuların’, hem de bağlantıları karşılayan ve mesaj yönlendirmesi sağlayan ‘HUB-CAS Sunucuların yedekli olması planlandı. Bu sebeble, mailboxlar için “Clustered Continous Replication” teknolojisi dahilinde 2 adet Exchange Mailbox Node kuruldu. HUB-CAS sunucular ise, Network Load Balancing teknolojisi ile yedekli sisteme kavuştu. Kurulumlar bittikten sonra, üretim ortamında sunucuların rasgele kapanmasını da içeren gerçekçi testler yapıldı ve Exchange 2007 Cluster teknolojisinin, donanım ya da yazılım tabanlı sorunlarda dahi çalışabildiği kanıtlandı.
PDF Olarak İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ !
geri
|